מי לא אוהב אפרסק?! חלק אוהבים אותו קשה, חלק אוהבים לאכול אותו דווקא בשל ורך.
פרי הקיץ הנפלא הזה גדל באקלים חם, ופורח לבמלוא הדרו בעונת הקיץ. לפרי סגולות נהדרות לריפוי כאבי בטן. במקרי עצירות, יש לאכול אותו חי. ובמקרי שלשולים, מועיל מאד לאכול אותו מבושל.
האפרסק ידוע כמעורר תאבון, לכן רצוי לאוכלו רק בין ארוחות או לפני ארוחה, אך לא בתוכה או אחריה.
מוצא הפרי הוא בסין, ובסוף שנות ה50 הוא הובא אלינו ארצה. עצי אפרסק גדלים באזורים הרריים. ברחבי העולם קיימים מאות (!) זנים של אפרסק, כאשר בארץ ישראל ישנם כעשרה מינים.
פרי האפרסק עשיר באשלגן וברזל, ונאכל חי, מבושל, משומר, כריבה ובמיני מאפה.
יוצאי פרס היו טוחנים את פנים הגלעין של האפרסק ומכינים מזה משחה סמיכה ששימשה לריפוי פצעים ונגעים בעור.
לטיפול ומניעת דלקות, גירויים ומיעיים רגיזים, ניתן לשתות תה מעלי אפרסק. כמו כן, התה הזה יעיל מאד למחלות שיעולים, ריאות ודרכי הנשימה.
ערכים תזונתיים ל100 גרם:
סימון תזונתי | ל-100 גרם |
קלוריות (אנרגיה) | 42 |
חלבונים (גרם) | 0.91 |
פחמימות (גרם) | 10.1 |
מתוכן סוכרים (גרם) | 8.39 |
כפיות סוכר | 2.1 |
שומנים (גרם) | 0.27 |
מתוכם שומן רווי (גרם) | 0.019 |
כולסטרול (מ"ג) | 0 |
נתרן (מ"ג) | 13 |
סיבים תזונתיים (גרם) | 1.5 |
מים (גרם) | 88.3 |
ליקופן (מ"ג) | 0 |
ויטמין A (מק"ג) | 24 |
סה"כ ויטמין B (מ"ג) | 1.045 |
ויטמין B1 (מ"ג) | 0.024 |
ויטמין B2 (מ"ג) | 0.031 |
ויטמין B3 – ניאצין (מ"ג) | 0.806 |
ויטמין B5 (מ"ג) | 0.153 |
ויטמין B6 (מ"ג) | 0.025 |
חומצה פולית – ויטמין B9 (מק"ג) | 6 |
ויטמין B12 (מק"ג) | 0 |
ויטמין C (מ"ג) | 4.1 |
ויטמין E (מ"ג) | 0.73 |
ויטמין K (מק"ג) | 3 |
סידן (מ"ג) | 4 |
ברזל (מ"ג) | 0.34 |
מגנזיום (מ"ג) | 8 |
זרחן (מ"ג) | 22 |
אבץ (מ"ג) | 0.23 |
אשלגן (מ"ג) | 122 |
חומצות שומן רב בלתי רוויות (גרם) | 0.086 |
חומצה אלפא לינולנית-אומגה 3 (גרם) | 0.002 |
חומצה לינולאית-אומגה 6 (גרם) | 0.084 |
חומצות שומן חד בלתי רוויות (גרם) | 0.067 |
חומצת שומן אולאית-אומגה 9 (גרם) | 0.065 |
נחושת (מק"ג) | 78 |
סלניום (מק"ג) | 2.1 |
כולין (מ"ג) | 6.1 |