אוכמניות כחולות הן פרי פופולארי שצבעו הכחול טומן סגולות בריאותיות רבות. הן גדלות על שיח אוכמניות גבוה ומניב פרי רב, ופירותיו בעלי גוון סגול כהה. בישראל ניתן למצוא את האוכמניות הכחולות כשהן טריות רק בחודשים מאי ויוני. אבל, ניתן לצרוך אותן לאורך השנה כולה כשהן מיובשות, קפואות, או הפכו לריבת אוכמניות טעימה ובריאה. האוכמניות נפוצות מאד בשימוש כתוספת ברה ומרעננת לשייק פירות.
ריבת אוכמניות הינה אחת הריבות היותר פופולאריות על המדף. לרוב היא מיוצרת משילוב אוכמניות עם פירות יער נוספים, לארומה נוספת. כמו כן, מקובל להשתמש באוכמניות בנישת האפייה. הן תורמות רבות למראה בצבען העז, ובו זמנית מעשירות באופן משמעותי את ערכו התזונתי של המאפה. והן מכילות גם שפע רכיבים בריאים, כמו נחושת, אשלגן, מנגן, מגנזיום, ויטמין C, ויטמין K, ומגוון סיבים תזונתיים. מעבר לכך, האוכמניות מכילות פיגמנטים בצבעי הסגול – כחול, המכונים אנטוציאנוסידים. חומרים אלה מחזקים את כלי הדם, ועל כן, האוכמניות נחשבות ליעילות ביותר בכל הנוגע לטיפול בבעיות כלי דם מגוונות.
באוכמניות כחולות יש חומר פעיל שנמצא יעיל להורדת רמות הסוכר בדם.
השימוש המסורתי באוכמניות אלו כולל טיפול בכוויות, בדלקות עיניים, בדלקות עור ובדלקות פה, כאמצעי לשימוש חיצוני.
בפן העיצובי, האוכמניות הן הפרי הכמעט יחיד שמביא למגש פירות ססגוני צבע סגול-כחול כהה, עוצמתי ועמוק. שילוב של אוכמניות במגש עיצוב פירות מקפיץ בשנייה את כל הנראות של המגש.
סימון תזונתי ל-100 גרם
קלוריות (אנרגיה) | 57 |
חלבונים (גרם) | 0.74 |
פחמימות (גרם) | 14.49 |
מתוכן סוכרים (גרם) | 9.96 |
כפיות סוכר | 2.49 |
שומנים (גרם) | 0.33 |
מתוכם שומן רווי (גרם) | 0.028 |
כולסטרול (מ"ג) | 0 |
נתרן (מ"ג) | 1 |
סיבים תזונתיים (גרם) | 2.4 |
מים (גרם) | 84.2 |
ויטמין A (מק"ג) | 3 |
סה"כ ויטמין B (מ"ג) | 0.678 |
ויטמין B1 (מ"ג) | 0.037 |
ויטמין B2 (מ"ג) | 0.041 |
ויטמין B3 – ניאצין (מ"ג) | 0.418 |
ויטמין B5 (מ"ג) | 0.124 |
ויטמין B6 (מ"ג) | 0.052 |
חומצה פולית – ויטמין B9 (מק"ג) | 6 |
ויטמין C (מ"ג) | 9.7 |
ויטמין E (מ"ג) | 0.57 |
ויטמין K (מק"ג) | 19.3 |
סידן (מ"ג) | 6 |
ברזל (מ"ג) | 0.28 |
מגנזיום (מ"ג) | 6 |
אבץ (מ"ג) | 0.16 |
אשלגן (מ"ג) | 77 |